неділя, 26 липня 2015 р.

Подайте бідному лікарю!

Поки держава декларує рішучу боротьбу з усіма проявами корупції, самі державні структури всіляко заохочують своїх підлеглих брати гроші у конвертах.




Кинутим напризволяще з січня 2015 року виявилося поліклінічне відділення відділкової лікарні станції Херсон державного підприємства "Одеська залізниця" "Укрзалізниці". Через відсутність фінансування в установі вже неодноразово виключали електроенергію. З січня тривають перебої з виплатою заробітної плати 54 співробітникам відділення.

Про цю відомчу установу відповідальні особи кількох міністерств - Міністерства інфраструктури і Міністерства фінансів просто забули. «Це стало зрозуміло, тільки коли почався новий бюджетний рік», - відзначив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. «Наприкінці минулого року вийшов закон про бюджет, який визначив передачу закладів відомчого підпорядкування на рівень місцевих громад, аби не дублювати одні й ті самі функції різними установами, - пояснила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Ліна Бондарева.

Першу і єдину в цьому році зарплату працівники поліклінічного відділення завдяки втручанню Новокаховської міськради отримали в квітні - одразу за перший квартал. Нині заборгованість по зарплаті вже сягає 4 місяці. І перспективи її отримання досить туманні.

Щоб і надалі фінансуватися з місцевого бюджету, дану установу необхідно передати в підпорядкування органу місцевого самоврядування. Для цього "Одеська залізниця" має передати її на баланс Херсонської обласної ради, а потім уже остання повинна "спустити" Таврійській міській або Новокаховській міській раді. Поки ж цього не сталося, досі відповідальним за виплату зарплати залишається саме "Одеська залізниця", якій медичний заклад досі підпорядковано.

Як виживають у цій ситуації медики - самому Богу відомо. Водночас вони зізнаються, що не відмовляються від "подарунків", які іноді приносять пацієнти. "Жити на щось потрібно", - так пояснюють вони.

Нині українська влада на всіх рівнях - від Міністерства охорони здоров*я до прем*єр-міністра заявляють про рішучу боротьбу з корупцією. Однак катастрофічно низькі зарплати (чиновники, лікарі і освітяни на місцях отримують нині лише біля 100 євро на місяць, а в більшості випадків навіть 40-50 євро), а часом взагалі її повна відсутність - як у випадку з поліклінічним відділенням станції Херсон у Таврійську, - свідчать про зовсім протилежне. 

Оскільки прогодувати родину на 40 євро на місяць або взагалі не маючи жодної копійки фізично неможливо, виходить, що сама держава всіляко спонукає працівників бюджетної сфери брати "подарунки" і хабарі.

Немає коментарів:

Дописати коментар